На върха – Николай Бурулянов и фамилия
Този сайт използва бисквитки за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му автоматично приемате тяхното използване. [Повече информация]

На върха – Николай Бурулянов и фамилия

Публикувано от Владимир 03/02/2016 0 Коментар/и

Националният приз на вестник „Пчела и кошер” заслужено отпътува за Кърджали

Залата за пресконференции на БТА беше препълнена от пчелари, гости, почитатели на пчелите и пчелните продукти. Между най-забележителните от тях е редно да посочим евродепутат Мария Габриел и нейния екип. Съвсем понятно е, че това предизвика оживление в залата и радостно очакване на двучасовия диспут между призьорите и гостите пчелари.
Темите на пресконференцията, организирана от „Пчела и кошер” бяха две, взаимно преливащи се – присъждането на приза на пчеларската фамилия на Николай Бурулянов и проблемите и очакванията насочени към българските пчеларски организации.
В кратко експозе, Николай Бурулянов представи дейността на фамилията и своята собствена в няколко направления:
- Родовите традиции – бяха упоменати основните членове на фамилията, които създават през 1979 г първия пчелин и основополагат пчеларската ферма. Приносът на по-младите и наследниците в производството и реализацията на пчелните продукти също имат своето значение и безспорно своето бъдеще в пчеларската ферма. Запазването и умножаването на родовите традиции - това е сърцевината на дейността на пчеларската фамилия;
- Производствената база – започвайки от първите няколко кошера, преминавайки през развитието на пчелина и умножаването му до няколко в момента, показват възходящата линия на развитие на пчеларската фамилия.
Подобряването на материалната база, ремонтите и пригаждането на стопанските постройки също впечатляват. Така се достига и до създаването на специализиран „Пчеларски център” в Кърджали. Това е пълно затваряне на цикъла на производство и реализация;
Пчелните продукти на фермата
Дейността е насочена към реализацията на богата гама пчелни продукти и основно в директни продажби. Иновациите и новите продукти са неизменна част от тази стратегия;
В пчеларските организации
може би тази част от дейността е свързана основно с личността на Николай Бурулянов и е най-известна в пчеларските среди, но тежестта й във фамилия Бурулянови е много голяма. Тя е и стимул за бъдещото възходящо развитие на родопските пчелари.
Какво поискаха да узнаят и какво казаха другите по време на пресконференцията?
Валентин Ватев, бивш редактор на „Пчела и кошер”
„Приветствам инициативата на „Пчела и кошер” за номиниране на пчеларска фамилия и считам за много полезно да се акцентира на целогодишния активен пчеларски живот. Този живот се движи вътре в семйството, във фамилията”.
Георги Тодоров, Пловдив – „Вие възраждате патриархалния начин на производство в селското стопанство. Това е най-добрият начин, идеалният начин за устойчиво и стабилно пчеларство”.
Д-р Филип Станчев, „Примавет София”
„Поздравления за „Пчела и кошер” за удачно подбрания и номиниран пчелар на годината. Те ще бъдат жалон по пътя на развитието на българското пчеларство. Изборът на фамилия дава стратегия в годините напред. Тук има полезно съчетание на познания и образование, на стремеж към пчеларски знания и информация, на лидерство и иновации”.
Мария Габриел, евродепутат от ЕНП:
Изборът на „Пчела и кошер” за пчелар №1 на 2013 г е:
- признание, но и отговорност за фамилия Бурулянови;
- ДА на фамилията, като символ на пчеларството и пчеларстването в България;
- нека изборът на родопските пчелари бъде вдъхновението, както и призивът за обединение на сектора пчеларство в България.
Симеон Тодоров, председател на „Клуб на пчеларите №1”:
„Днешният основен проблем на българското пчеларство е хранителният недоимък в пашата на пчелите. Там е най-нужно да се подпомогнат пчеларите – било с държавни помощи, било с европейски субсидии. За да имаме равенство с европейските пчелари и да реализираме своята продукция е важно това да стане най-скоро”;
Манол Тодоров – Поздравления за най-активната пчеларска фамилия за получения приз. Отдавна знаем за активността на Николай, но накрая дойде времето за оценка на направеното. Извън тяхната семейна пчеларска дейност искам да подчертая дебело: не можем да чакаме някой друг да свърши нашата работа по отношение на организациите, както и за подпомагането на пчеларите. „Много баби – хилаво дете”. Искаме действени организации и активни пчеларски лидери като Бурулянов. Иначе някой ще плаща за безхаберието в пчеларството и както изглежда тежестта ще е върху нашите деца.
След пресконференцията беше организирано тържество за членовете на фамилията призьор и „Пчелар №1 на България за 2013г” и официални гости от фонд „Земеделие, фирми в пчеларството, активни журналисти и кореспонденти на „Пчела и кошер”, гости и приятели.

Оставете коментар